Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

05.01 - Leerlingvolgsysteem

Leerlingvolgsysteem

Op de Bentetop volgen we de leerlingen goed in hun ontwikkeling. We werken met het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Op de leerlingkaarten zetten we gegevens die invloed kunnen hebben op het functioneren van het kind, zoals gezondheid, belangrijke gebeurtenissen en gesprekken met ouders. Dit is belangrijk om het gedrag en de prestaties van het kind te kunnen begrijpen. We gebruiken dit om de onderwijsbehoeften van kinderen in beeld te brengen. Bij de jaarovergang bespreekt de leerkracht uw kind met de nieuwe leerkracht, die de informatie uit het systeem ook kan raadplegen. Via het ouderportaal kunt u die gegevens bekijken en controleren en de vorderingen van uw kind volgen.

Toetsen en observeren

We gebruiken in alle groepen de methode onafhankelijke toetsen van Cito om de voortgang en het niveau van kinderen te toetsen en te volgen. Deze toetsen nemen we twee keer per jaar af. Veel vaker wordt er getoetst met methode afhankelijke toetsen. Die geven de leerkracht een goede indruk of de kinderen het onderwijs in de weken ervoor goed hebben opgepakt. De toetsen geven aan waar de leerkracht op moet bijsturen, zodat er geen hiaten ontstaan. Minstens zo belangrijk is de dagelijkse observatie door de leerkrachten. Gedurende het schooljaar zijn we altijd alert op de houding en het gedrag van uw kind om te kijken of het zich prettig voelt en tot leren komt.

Op sociaal-emotioneel gebied werken we met de vragenlijsten van de methode ZIEN!. Dat geeft ons een goed beeld van het functioneren op dit gebied en geeft ons handreikingen om het kind te ondersteunen waar dat nodig is.

Alle gegevens worden digitaal bewaard, zodat we een goed overzicht hebben van de resultaten, individueel en van de groep. De intern begeleider bekijkt de resultaten met de leerkrachten en het hele team. Wanneer er sprake is van zorg komen we in actie.

We volgen de vorderingen van de leerlingen in een cyclisch proces, verdeeld over vier periodes per jaar. Door te werken met groepsplannen kunnen we de onderwijsbehoeften van elk kind vertalen naar de dagelijkse praktijk. Zo krijgt elk kind het onderwijs dat het nodig heeft. 

CITO-toetsen

 

 

Groep
1-2

Groep 3

Groep 4

Groep 5

Groep 6

Groep 7

Groep 8

Drie minuten toets

 

 

X

 


 


 


 


 


Avi-leestoets

 

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

Rekenen/wiskunde

 

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

Begrijpend lezen

 

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

Spelling

 

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

X

 

Werkwoorden spelling

 

 

 

 

 

X

X

Woordenschat

 

X

X

X

X

X

X

Groep 1 en 2

In de kleutergroepen werken we met Parnassys leerlijnen.  Aan de hand van dagelijkse observaties kunnen we de ontwikkeling van het kind vanaf het begin goed volgen en kunnen we voorsprong en stagnatie in een vroeg stadium signaleren. Na signalering kunnen we het aanbod aanpassen en eventueel onderzoeken wat het kind nodig heeft.
Media
  • Resultaten-blauw