Home
Menu
Zoek
Zoeken Annuleren

05.02 - Naar het VO

De overgang naar het voortgezet onderwijs

 

Na acht jaar basisonderwijs gaan de kinderen naar het voortgezet onderwijs, meestal aan het eind van groep 8. We bereiden de leerlingen goed voor. In het laatste jaar op de basisschool doorlopen de kinderen samen met de ouders een traject.
We starten het schooljaar met een informatieavond over de gang van zaken in groep 8, het tijdpad en de werkwijze wat betreft advisering naar het voortgezet onderwijs.
 

 

Aan het begin van het schooljaar is er een doelengesprek. De leerkracht nodigt de ouders samen met hun kind hiervoor uit.

In het najaar brengt de hele groep een bezoek aan een doe-dag op een van de scholen voor VO in de buurt. De kinderen krijgen dan de kans om in een veilige zetting de eerste stap over de drempel te zetten.

In januari/februari organiseren scholen voor VO open dagen. Op school hangen posters, maar houd u ook de regionale kranten in de gaten, daarin kondigen scholen hun open dagen ook aan. Ouders en kinderen kunnen buiten schooltijd deze dagen bezoeken om zo een keuze te maken voor een school die bij hen past.

In februari maken de kinderen de Doorstroomtoets. Deze toets is een ondersteuning bij het opstellen van een advies door de leerkracht. 

Vóór 1 maart nodigt de leerkracht de ouders samen met hun kind uit voor een adviesgesprek. De leerkracht geeft een advies voor het niveau van het VO, de ouders en het kind kiezen de school. Het advies dat de basisschool geeft, is een bindend advies. De school kijkt daarvoor onder andere naar: de groei en ontwikkeling in de afgelopen acht jaar op het gebied van leren en sociaal-emotionele ontwikkeling en de werk- en leerhouding.

Vóór 1 april meldt de school de leerlingen aan bij de school van keuze. De aanmelding bestaat uit het versturen van het inschrijfformulier met het onderwijskundig rapport.

Zodra de uitslag binnen is, stelt de school de kinderen en hun ouders schriftelijk op de hoogte van de resultaten van de Doorstroomtoets.

We volgen onze oud-leerlingen een aantal jaren. Hiervoor krijgen we de resultaten van de VO-scholen toegestuurd. Zo kunnen we zien of we de leerlingen goed hebben verwezen en kunnen we waar nodig ons onderwijs bijstellen.

 

 

Media
  • School-groen